Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kieszonki schabowe nadziewane pieczarkami i gorgonzolą z salsą z rukoli

90 min.
4 os.
510 kcal/ os.
ok. 7.60 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy bez kości extra

1 kg

Cebula szalotka

250 g

Ser gorgonzola

Jansen

Żurawina

220 g, do mięs i serów, niskosłodzona, Twoja Delicja

Pomidory suszone

314 ml, w oleju z ziołami, Twoja Delicja

Kasza gryczana

4x100 g, saszetki

Napój Pepsi, Mirinda, Mountain Dew, 7Up

1,5 l + 300 ml, różne rodzaje, Frito-Lay

Składniki

  • kotlety ze schabu o grubości ok. 2 cm - 4 szt. (ok. 600 g)
  • suszone pomidory - 4 szt.
  • kasza gryczana - 300 g
  • konfitura żurawinowa - 1 słoik
  • ser gorgonzola - 100 g
  • szalotka - 1 szt.
  • pieczarki - 150 g
  • duża cebula biała - 1 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 szt.
  • liście rukoli - 2 garście
  • pomidor - 2 szt.
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • cytryna - 1/2 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Każdy kotlet delikatnie rozbij, a następnie przekrój na pół do 3/4 długości, aby powstały kieszonki. Przypraw solą i pieprzem, również wewnątrz kieszonki.

2. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i delikatnie podsmażaj na nim cebulę i czosnek, a następnie pieczarki. Dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem. Ostudź i wymieszaj z serem pokrojonym w kostkę oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.

3. Każdą kieszonkę nadziej farszem i zepnij wykałaczkami. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Smaż mięso z każdej strony, a następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 40 minut.

4. Rukolę umyj i włóż do wysokiego naczynia. Dodaj pozostałą oliwę, sól, pieprz i ząbek czosnku. Zmiksuj na gładki sos. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Szalotkę pokrój. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wszystko dodaj do sosu z rukoli i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, a potem przesmaż na łyżce roztopionego masła. Kieszonki podawaj polane salsą z rukoli, a kaszę posypaną posiekanym koperkiem na kleksie z konfitury żurawinowej. Smacznego!

Podobne przepisy