Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą

50 min.
4 os.
530 kcal/os.
ok 6.10 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ziemniaki

1 kg

Kapusta kiszona

650 g, z marchewką, Bies

Bułka tarta

400 g, Krawpak

Olej Oleo

0,9 l, ZT Kruszwica

Sok/Nektar Cappy

1 l, różne rodzaje, Coca-Cola

Schab wieprzowy bez kości ekstra

1 kg

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości – 600 g (4 kotlety)
  • ziemniaki - 800 g
  • olej - 8 łyżeczek
  • bułka tarta - 1 szkl.
  • kiszona kapusta – 1 opak.
  • boczek wędzony - 100 g
  • jajko - 1 szt.
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Rozbij młotkiem. Posól, popieprz i odstaw do lodówki.

2. Ziemniaki obierz i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie.

3. Jajko rozbij i roztrzep. Kotlety opanieruj. Najpierw obtocz je w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.

4. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni. Kapustę dodaj do boczku i podgrzewaj przez kilka minut, aż będzie gorąca. Kotlety podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz zasmażaną kapustą w osobnym naczyniu. Smacznego!

Podobne przepisy