Kotleciki ze schabu z sosem musztardowo-kaparowym

70 min.
4 os.
500 kcal/ os.
ok. 6.10 zł/ os.

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości - 600 g
  • marchewka - 2 szt.
  • jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • gęsta śmietana - 1/2 szkl.
  • kopytka (gotowe) - 800 g
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • kapary - 3 łyżki
  • wino białe wytrawne - 1/2 szkl.
  • musztarda ziarnista - 2 łyżki
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • kapusta pekińska - 1/2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Każdy kotlet delikatnie rozbij. Przypraw solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej kotlety z obu stron na złoty kolor. Dolej wino i podsmażaj, aż się zredukuje. Następnie zalej kotlety bulionem i duś pod przykryciem ok. 40 minut.

3. Do mięsa z sosem dodaj kapary, masło, śmietanę i musztardę. Sos z mięsem gotuj, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Kopytka podsmaż na łyżce masła. Kapustę pekińską i cebulę pokrój. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszaj z pokrojonymi warzywami. Kotlety podawaj polane sosem z kopytkami posypanymi koperkiem i z sałatką obok. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy bez kości extra

1 kg

Marchew

1 kg

Jogurt Danone

165 g, naturalny bez cukru, Danone

Śmietana Mleczna Zagroda

330 g, 18%

Rosół Knorr

120 g, z kury, wołowy, Unilever

Kopytka

500 g, Henglein

Oliwa z oliwek

0,5 l, extra virgin, gran ybarra, Dorapol

Woda Żywiec Zdrój

1,5 l, różne rodzaje, Żywiec Zdrój

Podobne przepisy