Roladki schabowe z serem i sałatką

50 min.
4 os.
500 kcal/ os.
ok. 5.50 zł/ os.

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości - 600 g
  • bułka tarta - 8 łyżek
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 1 szt.
  • ser camembert - 1 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • ser rolada ustrzycka (lub oscypek) - 150 g
  • masło - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • ziemniaki - 800 g
  • ugotowany burak - 2 szt.
  • szpinak świeży - 1 opak.
  • miód - 1 łyżka
  • olej - 1/2 szkl.
  • pestki dyni - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Schab umyj i osusz. Rozbij na cienkie plastry. Obsyp solą i pieprzem.

2. Masło utrzyj z drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i wymieszaj na jednolitą masę z serem startym na tarce o grubych oczkach. Rozbite kotlety posmaruj nadzieniem, pozostawiając brzeg mięsa nieposmarowany. Zawiń roladki i zepnij wykałaczkami.

3. Jajko roztrzep w głębokim talerzu. Opanieruj roladki w jajku, a następnie w bułce tartej. Obsmaż w połowie rozgrzanego oleju z każdej strony na złoty kolor (ok. 10 minut). Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz 30 minut.

4. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Szpinak dobrze umyj. Buraki pokrój w cienkie plastry, ser w cząstki. Ułóż warstwami szpinak i buraki. Na wierzchu połóż pokrojony ser. Z pozostałego oleju, musztardy i miodu przygotuj sos do sałatki. Zalej nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem i posyp podprażonymi pestkami dyni. Roladki ułóż na talerzu obok ziemniaków i sałatki. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Buraczki czerwone

1 kg

Ser NaTurek

120 g, różne rodzaje, Mleczarnia Turek

Jaja ekologiczne

1 opak./ 6 szt., rozmiar M

Musztarda Kamis

180-185 g, różne rodzaje, McCormick

Bułka tarta

400 g, Krawpak

Napój Tymbark

1 l, różne rodzaje, MWS

Schab wieprzowy bez kości extra

1 kg

Podobne przepisy