Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Schab nadziewany śliwkami

80 min.
4 os.
600 kcal/ os.
ok.5.80zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Suszone śliwki

Makar

Migdały w płatkach

75 g, Bakalland

Masa makowa

850 g, z bakaliami, Helio

Mąka poznańska

1 kg, Lubella

Ćwikła z chrzanem Słoneczny Ogród

300 ml

Schab wieprzowy bez kości extra

1 kg

Składniki

  • • schab bez kości w całości - 1 kg
  • • śliwki suszone - 150 g
  • • ćwikła z chrzanem - 1 słoik
  • • mąka pszenna - 1 łyżka
  • • olej - 5 łyżek
  • • sok z cytryny - 1 łyżka
  • • tymianek świeży - 1 łyżeczka
  • • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • • suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
  • • ziemniaki - 1 kg
  • • grzyby suszone - 40 g
  • • cebula - 1 szt.
  • • masło - 1 łyżka
  • • sól - 2 łyżki
  • • pieprz kolorowy - 1/2 łyżki
  • • rum - 1/2 szkl.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Schab umyj i osusz. Długim nożem natnij go wzdłuż przez całą długość. Natrzyj solą, tymiankiem i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Śliwki sparz, a następnie namocz w rumie przez ok. 30 minut

2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i włóż w nacięcie odsączone z rumu śliwki, aż wypełni się cała kieszeń zrobiona w mięsie. Tak przygotowane mięso obsmaż na 3 łyżkach oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.

3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ósemki. Obsyp solą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, obtocz w oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 minut.

4. Grzyby umyj dokładnie w ciepłej wodzie, a następnie namocz przez ok. godzinę. Ugotuj je razem z obraną cebulą w wodzie, w której były namoczone. Gdy będą miękkie, odcedź (nie wylewaj wywaru). Wyrzuć cebulę, a grzyby pokrój w cienkie paseczki. Na suchą patelnię wsyp mąkę i zrumień ją na ciemnozłoty kolor. Dodaj masło i cały czas mieszaj, aż zrobi się zasmażka. Następnie dodaj zimny wywar z grzybów i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp posiekane grzyby i krótko podgrzewaj. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, rozrzedź go wodą. Sos grzybowy możesz podać do smażonej wigilijnej ryby lub pierogów. Schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem. Obok ułóż ziemniaki oraz ćwikłę z chrzanem. Smacznego!

Podobne przepisy