1. Filety opłucz i osusz.
2. Odsłona 1: Filety pokrój w dosyć cienkie płaty. Ziarna kolendry, gorczycy i kolorowego pieprzu wymieszaj. Pokrojone filety obtocz w przyprawach i odstaw. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Obrane jabłko i umytego selera pokrój w kostkę, dodaj otartą skórkę z cytryny, a następnie skrop wszystko połową soku z cytryny. Jogurt wymieszaj z orzechami i resztą soku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jabłko, selera i skórkę z cytryny wymieszaj z 2/3 sosu. Sałatkę ułóż na liściach sałaty na półmisku, a na niej śledzie w panierce. Skrop pozostałym sosem i udekoruj natką pietruszki.
3. Odsłona 2: Ugotowane buraki, ziemniaki, jabłko i filety śledziowe pokrój w równą kostkę i wymieszaj. Majonez wymieszaj ze śmietaną, 2 łyżkami musztardy i łyżeczką cukru na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na liściach sałaty ułożonych na półmisku połóż sałatkę śledziową, udekoruj sosem majonezowo-śmietanowym i pietruszką.
4. Odsłona 3: Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Umyty ogórek, rzodkiewkę pokrój w plasterki, a pomidorki na ćwiartki. 5-6 liści sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Sok jabłkowy gotuj w małym garnku z octem winnym, 50 g cukru, posiekaną cebulą i łyżką musztardy przez 8-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ostudź. Sałatkę polej zalewą i udekoruj natką. Śledzie podawaj na osobnych talerzach lub ułożone obok siebie na półmisku. Udekoruj natką. Obok połóż pieczywo. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.