Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Śledzie à la matjas w trzech odsłonach

50 min.
4 os.
480 kcal/ os.
ok.6.70zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy bez kości extra

1 kg

Filety śledziowe a la matjas extra

w zalewie, Herring

Cytryny

1 kg

Powidła Śliwkowe Słoneczny Ogród

300 g

Miód Baśniowa Pasieka

1,4 kg, wielokwiatowy

Mieszanka warzyw Słoneczny Ogród

470 g, różne rodzaje

Papryka konserwowa Słoneczny Ogród

650 g

Składniki

  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z WARZYWAMI I MAJONEZEM (ODSŁONA 1)
  • • filety śledziowe – 3 szt.
  • • marchewka z groszkiem - 150 g
  • • cebula czerwona - 1 szt.
  • • olej - 2 łyżki
  • • majonez - 4 łyżki
  • • jajko na twardo - 4 szt.
  • • natka pietruszki - 4-5 gałązek
  • ŚLEDŹ Z POWIDŁAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI (ODSŁONA 2)
  • • filety śledziowe – 3 szt.
  • • cytryna - 1 szt.
  • • powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • • cukier - 1 łyżeczka
  • • olej - 4 łyżki
  • • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • • płatki migdałów - 1 łyżka
  • ŚLEDŹ Z POMARAŃCZĄ I ORZECHAMI (ODSŁONA 3)
  • • filety śledziowe – 3 szt.
  • • papryka konserwowa - 2-3 szt.
  • • pomarańcza - 1 szt.
  • • cebula biała - 1 szt.
  • • orzechy włoskie - 2 łyżki
  • • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • • olej - 2 łyżki
  • • miód - 2 łyżki
  • • natka pietruszki - 4-5 gałązek
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe à la matjas opłucz wodą. Jeśli są bardzo słone, wymocz je w mleku przez kilka godzin.

2. ODSŁONA 1: 3 filety pokrój w kostkę ok. 1,5 cm. Rozłóż równo na dnie półmiska. Następnie pokrój 1 cebulę czerwoną w drobną kostkę i rozłóż równo na kawałkach śledzia. Skrop wszystko 2 łyżkami oleju. Rozprowadź na cebuli delikatnie 2 łyżki majonezu. Następnie ułóż na majonezie marchewkę z groszkiem i przykryj kolejnymi 2 łyżkami majonezu. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, najlepiej bezpośrednio na potrawę, tak aby była równa warstwa. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Posyp natką pietruszki.

3. ODSŁONA 2: 3 filety śledziowe pokrój w kawałki. Powidła wymieszaj z sokiem z cytryny, 4 łyżkami oleju, dopraw do smaku pieprzem i cukrem. Powstałym sosem zalej śledzie, posyp z wierzchu płatkami migdałowymi.

4. ODSŁONA 3: 3 filety śledziowe pokrój w kawałki. Pomarańczę wyfiletuj, tak aby nie miała błonek. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki. 1 cebulę pokrój w małą kostkę. Paprykę konserwową pokrój w paski, dodaj miód. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj cynamon i zalej 2 łyżkami oleju. Pietruszkę podaj do dekoracji. Śledzie podawaj na osobnych talerzach lub ułożone obok siebie na półmisku. Udekoruj natką. Obok połóż pieczywo. Smacznego!

Podobne przepisy