Śledzie à la matjas w trzech odsłonach

50 min.
4 os.
480 kcal/ os.
ok.6.70zł/ os.

Składniki

  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z WARZYWAMI I MAJONEZEM (ODSŁONA 1)
  • • filety śledziowe – 3 szt.
  • • marchewka z groszkiem - 150 g
  • • cebula czerwona - 1 szt.
  • • olej - 2 łyżki
  • • majonez - 4 łyżki
  • • jajko na twardo - 4 szt.
  • • natka pietruszki - 4-5 gałązek
  • ŚLEDŹ Z POWIDŁAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI (ODSŁONA 2)
  • • filety śledziowe – 3 szt.
  • • cytryna - 1 szt.
  • • powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • • cukier - 1 łyżeczka
  • • olej - 4 łyżki
  • • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • • płatki migdałów - 1 łyżka
  • ŚLEDŹ Z POMARAŃCZĄ I ORZECHAMI (ODSŁONA 3)
  • • filety śledziowe – 3 szt.
  • • papryka konserwowa - 2-3 szt.
  • • pomarańcza - 1 szt.
  • • cebula biała - 1 szt.
  • • orzechy włoskie - 2 łyżki
  • • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • • olej - 2 łyżki
  • • miód - 2 łyżki
  • • natka pietruszki - 4-5 gałązek
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe à la matjas opłucz wodą. Jeśli są bardzo słone, wymocz je w mleku przez kilka godzin.

2. ODSŁONA 1: 3 filety pokrój w kostkę ok. 1,5 cm. Rozłóż równo na dnie półmiska. Następnie pokrój 1 cebulę czerwoną w drobną kostkę i rozłóż równo na kawałkach śledzia. Skrop wszystko 2 łyżkami oleju. Rozprowadź na cebuli delikatnie 2 łyżki majonezu. Następnie ułóż na majonezie marchewkę z groszkiem i przykryj kolejnymi 2 łyżkami majonezu. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, najlepiej bezpośrednio na potrawę, tak aby była równa warstwa. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Posyp natką pietruszki.

3. ODSŁONA 2: 3 filety śledziowe pokrój w kawałki. Powidła wymieszaj z sokiem z cytryny, 4 łyżkami oleju, dopraw do smaku pieprzem i cukrem. Powstałym sosem zalej śledzie, posyp z wierzchu płatkami migdałowymi.

4. ODSŁONA 3: 3 filety śledziowe pokrój w kawałki. Pomarańczę wyfiletuj, tak aby nie miała błonek. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki. 1 cebulę pokrój w małą kostkę. Paprykę konserwową pokrój w paski, dodaj miód. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj cynamon i zalej 2 łyżkami oleju. Pietruszkę podaj do dekoracji. Śledzie podawaj na osobnych talerzach lub ułożone obok siebie na półmisku. Udekoruj natką. Obok połóż pieczywo. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy bez kości extra

1 kg

Filety śledziowe a la matjas extra

w zalewie, Herring

Cytryny

1 kg

Powidła Śliwkowe Słoneczny Ogród

300 g

Miód Baśniowa Pasieka

1,4 kg, wielokwiatowy

Mieszanka warzyw Słoneczny Ogród

470 g, różne rodzaje

Papryka konserwowa Słoneczny Ogród

650 g

Podobne przepisy