Śledź w trzech odsłonach

70 min.
4 os.
500 kcal/ os.
ok.7.70zł/ os.

Składniki

  • filet śledziowy à la matjas - 9 szt.
  • TATAR ZE ŚLEDZIA (ODSŁONA 1)
  • marynowane pieczarki – 8 szt.
  • musztarda - 1 łyżka
  • ogórek kiszony - 3 szt.
  • cebula czerwona - 2 szt.
  • prażone pestki dyni - 2 łyżki
  • burak czerwony (ugotowany lub upieczony) - 1 szt.
  • oliwa - 2 łyżki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • pieprz ziołowy - 1⁄2 łyżeczki
  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA (ODSŁONA 2)
  • musztarda - 1 łyżka
  • ogórek kiszony - 3 szt.
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 3-4 szt.
  • cebula biała - 1 1⁄2 szt.
  • majonez - 3 łyżki
  • koperek - 1 pęczek
  • cukier - 1 1⁄2 łyżeczki
  • sól - 1⁄2 łyżeczki
  • pieprz - 1⁄2 łyżeczki
  • ŚLEDŹ W SOSIE POMIDOROWYM (ODSŁONA 3)
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • bagietka czosnkowa – 1 opak.
  • cebula biała - 1 1⁄2 szt.
  • olej - 4 łyżki
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • listek laurowy - 2 szt.
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cukier - 1 1⁄2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filety opłucz wodą. Jeśli są bardzo słone, wymocz je w mleku przez kilka godzin.

2. Odsłona 1: 3 filety i cebule czerwone pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj i dodaj pieprz ziołowy. Ogórki (3 szt.) i pieczarki również pokrój w drobną kostkę. Dodaj musztardę i wszystko ze sobą wymieszaj. Odstaw do lodówki na min. pół godziny. Buraka pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu, delikatnie posól i posyp ziołowym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Tatar ze śledzi połóż na plasterkach buraka. Posyp wszystko pokrojonym szczypiorkiem i prażonymi pestkami dyni.

3. Odsłona 2: 3 filety pokrój w kawałki ok. 1 cm. Ugotowane wcześniej ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ogórki (3 szt.) i 1 białą cebulę również pokrój. Wymieszaj wszystko ze sobą, dodaj majonez, musztardę oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Całość posyp koperkiem.

4. Odsłona 3: 2 białe cebule posiekaj w piórka, zeszklij na oleju (2 łyżki), dodaj 2 łyżeczki cukru i chwilę podsmażaj. Dodaj koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę podsmażaj. Wystudź wszystko. 3 filety śledziowe pokrój w niewielkie kawałki i wymieszaj z sosem pomidorowym. Śledzie podawaj na osobnych talerzach lub ułożone obok siebie na półmisku. Udekoruj natką. Obok połóż pieczywo czosnkowe. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Ćwiartka z kurczaka

1 kg

Filety śledziowe a la matjas

w zalewie, Herring

Ogórki kiszone wiejskie

650 g, Bies

Koncentrat pomidorowy Pudliszki

90 g, Heinz

Musztarda Develey

270 g, miodowa, Develey

Pieczarki marynowane

290 g, całe, Orzech

Bagietka

175 g, czosnkowa, ziołowa, Mback

Napój Nappi

1,5 l, różne rodzaje

Podobne przepisy