1. Filety opłucz wodą. Jeśli są bardzo słone, wymocz je w mleku przez kilka godzin.
2. Odsłona 1: 3 filety i cebule czerwone pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj i dodaj pieprz ziołowy. Ogórki (3 szt.) i pieczarki również pokrój w drobną kostkę. Dodaj musztardę i wszystko ze sobą wymieszaj. Odstaw do lodówki na min. pół godziny. Buraka pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu, delikatnie posól i posyp ziołowym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Tatar ze śledzi połóż na plasterkach buraka. Posyp wszystko pokrojonym szczypiorkiem i prażonymi pestkami dyni.
3. Odsłona 2: 3 filety pokrój w kawałki ok. 1 cm. Ugotowane wcześniej ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ogórki (3 szt.) i 1 białą cebulę również pokrój. Wymieszaj wszystko ze sobą, dodaj majonez, musztardę oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Całość posyp koperkiem.
4. Odsłona 3: 2 białe cebule posiekaj w piórka, zeszklij na oleju (2 łyżki), dodaj 2 łyżeczki cukru i chwilę podsmażaj. Dodaj koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę podsmażaj. Wystudź wszystko. 3 filety śledziowe pokrój w niewielkie kawałki i wymieszaj z sosem pomidorowym. Śledzie podawaj na osobnych talerzach lub ułożone obok siebie na półmisku. Udekoruj natką. Obok połóż pieczywo czosnkowe. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.