Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Miruna pieczona z warzywami

70 min.
4 os.
420 kcal/ os.
ok. 9.10 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Łopatka wieprzowa bez kości

Łopatka wieprzowa bez kości

Filet z miruny

bez skóry

Marchew

1 kg

Przyprawa

10-25 g, wybrane rodzaje*, Prymat

Chrzan Familijny

170 g, tarty

Majonez Winiary

300 ml, dekoracyjny, Nestle

Woda żywiec Zdrój

1,5 l, różne rodzaje, Żywiec Zdrój

Syrop Owocowa Spiżarnia

420 ml, różne rodzaje, Herbapol

Składniki

  • filet z miruny nowozelandzkiej - 4 szt. (ok. 600 g)
  • marchew - 3 szt.
  • majonez - 3 łyżki
  • przyprawa do ryb - 2 łyżeczki
  • chrzan - 2 łyżeczki
  • ogórek kiszony - 2 szt.
  • olej - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 8 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 10 łyżek
  • pieprz kolorowy ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • ziemniaki - 800 g
  • cytryna - 1 szt.
  • jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • marynowane pieczarki - 6 szt.
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • mała cebula - 1 szt.
  • łyżeczka cukru - 2 szt.
  • jajko - 2 szt.
  • por - 1 szt.
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • arkusz folii aluminiowej - 4 szt.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filety umyj i osusz w ręczniku papierowym. Posyp przyprawą do ryb. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wyciśnięty sok i otartą skórkę z cytryny, 8 łyżek natki pietruszki oraz 4 łyżki oleju i odrobinę soli. Tak powstałą marynatą natrzyj każdy filet i posyp kilkoma ziarnami kolorowego pieprzu.

2. Obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w drobne paski. Wymieszaj ze startą marchewką. Połóż warzywa na filetach, a następnie zawiń je w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie odkryj filety i piecz jeszcze 10 minut, tak aby powstały sos trochę odparował.

3. Ogórki kiszone, marynowane pieczarki, cebulę i jajka ugotowane na twardo pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki. Dodaj pokrojony szczypiorek i 2 łyżki pietruszki. Następnie majonez, jogurt, chrzan, cukier oraz pieprz i sól (do smaku). Wszystko razem wymieszaj i na chwilę włóż do lodówki.

4. Ziemniaki umyj i obierz. Ugotuj w osolonej wodzie. Zrób na talerzu kleks z sosu tatarskiego, ułóż na nim filet z miruny, z pieczonymi warzywami, a obok ziemniaki posypane koperkiem. Smacznego!

Podobne przepisy