Miruna pieczona z warzywami

70 min.
4 os.
420 kcal/ os.
ok. 9.10 zł/ os.

Składniki

  • filet z miruny nowozelandzkiej - 4 szt. (ok. 600 g)
  • marchew - 3 szt.
  • majonez - 3 łyżki
  • przyprawa do ryb - 2 łyżeczki
  • chrzan - 2 łyżeczki
  • ogórek kiszony - 2 szt.
  • olej - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 8 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 10 łyżek
  • pieprz kolorowy ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • ziemniaki - 800 g
  • cytryna - 1 szt.
  • jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • marynowane pieczarki - 6 szt.
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • mała cebula - 1 szt.
  • łyżeczka cukru - 2 szt.
  • jajko - 2 szt.
  • por - 1 szt.
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • arkusz folii aluminiowej - 4 szt.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filety umyj i osusz w ręczniku papierowym. Posyp przyprawą do ryb. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wyciśnięty sok i otartą skórkę z cytryny, 8 łyżek natki pietruszki oraz 4 łyżki oleju i odrobinę soli. Tak powstałą marynatą natrzyj każdy filet i posyp kilkoma ziarnami kolorowego pieprzu.

2. Obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w drobne paski. Wymieszaj ze startą marchewką. Połóż warzywa na filetach, a następnie zawiń je w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie odkryj filety i piecz jeszcze 10 minut, tak aby powstały sos trochę odparował.

3. Ogórki kiszone, marynowane pieczarki, cebulę i jajka ugotowane na twardo pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki. Dodaj pokrojony szczypiorek i 2 łyżki pietruszki. Następnie majonez, jogurt, chrzan, cukier oraz pieprz i sól (do smaku). Wszystko razem wymieszaj i na chwilę włóż do lodówki.

4. Ziemniaki umyj i obierz. Ugotuj w osolonej wodzie. Zrób na talerzu kleks z sosu tatarskiego, ułóż na nim filet z miruny, z pieczonymi warzywami, a obok ziemniaki posypane koperkiem. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Łopatka wieprzowa bez kości

Łopatka wieprzowa bez kości

Filet z miruny

bez skóry

Marchew

1 kg

Przyprawa

10-25 g, wybrane rodzaje*, Prymat

Chrzan Familijny

170 g, tarty

Majonez Winiary

300 ml, dekoracyjny, Nestle

Woda żywiec Zdrój

1,5 l, różne rodzaje, Żywiec Zdrój

Syrop Owocowa Spiżarnia

420 ml, różne rodzaje, Herbapol

Podobne przepisy