Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Gładzica z frytkami z batatów

60 min.
4 os.
460 kcal/ os.
ok.9.50zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Tuszka z kurczaka

1 kg

Gładzica

tusza świeża, Rybhand

Pieczarki

1 kg

Przyprawa Kamis

15-30 g, wybrane rodzaje*, McCormick

Miód Baśniowa Pasieka

370 g, wielokwiatowy

Olej Niezbędny

1 l, rzepakowy

Napój Caprio

2 l, różne rodzaje, MWS

Składniki

  • gładzica - 2 szt.
  • przyprawa do ryby - 1 łyżeczka
  • pieczarki - 500 g
  • duży pomidor - 1 szt.
  • olej - 4 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • czerwona cebula - 2 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • śmietanka 30% - 5 łyżek
  • bataty - 2-3 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • posiekany jarmuż - 1 szkl.
  • posiekana natka pietruszki - 4 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony - 1⁄2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Rybę umyj i osusz. Dokładnie natrzyj z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do lodówki.

2. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na 2 łyżkach masła. Pieczarki oczyść i umyj. Pokrój w plasterki i dodaj do przesmażonej cebuli. Podsmażaj kilka minut, następnie dodaj słodką śmietankę i gotuj wszystko przez chwilę na małym ogniu. Na koniec dodaj połowę natki pietruszki.

3. Bataty umyj i pokrój w słupki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce. Pomidora pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z jarmużem i pietruszką. Z musztardy, miodu, szczypty soli, pieprzu i 2 łyżek oleju zrób sos i polej nim sałatkę.

4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż rybę po ok. 5 minut z każdej strony. Rybę podawaj na talerzu polaną sosem pieczarkowym. Obok ułóż frytki z batatów i sałatkę. Smacznego!

Podobne przepisy