Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Duszona karkówka z musem jabłkowo-chrzanowym.

110 min.
4 os.
510 kcal/ os.
ok. 6.40 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Karkówka wieprzowa bez kości

1 kg

Seler

1 kg

Chrzan Krakus

180 g, Agros-Nova

Kasza jęczmienna perłowa

400 g, różne rodzaje, Melvit

Miód Baśniowa Pasieka

370 g, wielokwiatowy

Szarlotka

780 g, jabłka prażone, Vortumnus

Napój Caprio

2 l, różne rodzaje, MWS

Składniki

  • karkówka wieprzowa bez kości – kotlety, 600 g
  • seler korzeniowy - 1 szt.
  • jabłka prażone - 300 g
  • kasza jęczmienna perłowa – 200 g
  • miód - 2 łyżki
  • chrzan tarty - 2 łyżki
  • suszona kolendra - 1 łyżeczka
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • marchew - 2 szt.
  • pietruszka - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • mąka - 3 łyżki
  • bulion z kostki - 2 szkl.
  • olej - 8 łyżek
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. W moździerzu rozetrzyj kolendrę i cynamon. Wymieszaj z posiekanymi 2 ząbkami czosnku, miodem, solą, 1/2 łyżeczki pieprzu i 2 łyżkami oleju. Mięso natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki.

2. Warzywa obierz, umyj i pokrój w plastry oraz delikatnie obtocz w mące. Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij czosnek i cebulę. Następnie dodaj warzywa obtoczone w mące i obsmaż na lekko złoty kolor.

3. Karkówkę obsmaż z obu stron na pozostałym rozgrzanym oleju. Zalej bulionem i duś ok. 40 minut. Dodaj warzywa z patelni i duś jeszcze ok. 20 minut.

4. Jabłka zmiksuj na gładką masę. Dodaj do nich chrzan. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Karkówkę ułóż na musie z jabłek. Obok połóż warzywa i kaszę. Smacznego!

Podobne przepisy