Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Zapiekanka z karkówką

90 min.
4 osoby
600 kcal
ok. 6.50 zł

Przyrządzisz dzięki produktom

Karkówka wieprzowa

bez kości

Czosnek

siatka, 3 szt.

Pieczarki

Przecier pomidorowy

różne rodzaje, 500 g, Dawtona

Ser mozarella

Pasłęk

Przyprawa Prymat

Papryka słodka, 20 g

Majonez Hellmann's

420 ml, Babuni/Light, Unilever

Składniki

  • karkówka wieprzowa - 500 g
  • pieczarki - 150 g
  • czosnek - 1 główka
  • przecier pomidorowy - 500 g
  • mozzarella - 150 g
  • papryka słodka mielona - 3 łyżki
  • majonez - 4 łyżki
  • cebula - 4 szt.
  • ziemniaki - 600 g
  • cukier - 2 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 opak.
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Przecier pomidorowy przesmaż na patelni ok. 10 minut, dodaj 2 łyżki cukru, przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Ziemniaki obierz i pokrój w krążki.

2. Karkówkę pokrój na plastry, każdy z nich natrzyj z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, po czym połóż kotlety i ponownie posyp papryką.

3. Na mięsie ułóż pokrojoną cebulę, ziemniaki, pomidory, pieczarki, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika.

4. Piecz przez 50 minut, następnie posyp zapiekankę startym serem i zapiekaj kolejne 10 minut. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!

Podobne przepisy