Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Karkówka nadziewana czosnkiem

70 minut
4 osoby
750 kcal/os
7,00 zł/os

Przyrządzisz dzięki produktom

Pomidory śliwkowe

500g

Przyprawa Kamis

różne rodzaje, 6-30 g

Koncentrat pomidorowy Dawtona

30%, 200 g

Masło Ekstra Lumiko

Janda, 200 g

Rodzynki Sułtańskie

Bakalland, 100 g

Cukinia

Karkówka wieprzowa bez kości

Składniki

  • 80 dag karkówki wieprzowej
  • 1 główka czosnku
  • 1 opak. papryki wędzonej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 opak. tymianku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 500 g pieczarek
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Karkówkę nakłuż nożem, a w nakłucia wcisnąć ząbki obranego czosnku. Mięso natrzeć papryką wędzoną, solą, tymiankiem, obłożyć liśćmi laurowymi i zawinąć w folię aluminiową.

2. Włożyć do piekarnika i piec przez 60 minut w 180 oC.

3. Wywar powstały podczas pieczenia zlać do garnuszka, dodać ziele angielskie, wlać czerwone wino, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 10 minut i zagęścić mąką.

4. Warzywa (pomidory, cukinia i pieczarki) pokroić w drobną kostkę i dusić na maśle, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz rodzynki i dusić kolejne 10 minut. Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry, ułożyć na warzywach i polać sosem.

Podobne przepisy