Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Smażone steki z karkówki

55 minut
4 osoby
800 kcal/os.
6,20 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Karkówka wieprzowa bez kości

Przyprawa Kamis

różne rodzaje, 6-30 g

Olej Fithia

różne rodzaje, 250 ml

Mąka Poznańska Lubella

1 kg

Śmietanka Wypasiona

Mlekovita, 30%, 330 ml

Ziemniaki myte

2,5 kg

Czosnek

Składniki

  • 80 dag karkówki wieprzowej
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 2 łyżki przyprawy kumin
  • 500 g cukinii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Karkówkę pokroić na 4 plastry, zamarynować w oliwie, soli, pieprzu i czosnku.

2. Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane, dodać cebulę, mąkę, sól, pieprz. Przelać do blaszki wysmarowanej oliwą i piec w 180 oC przez 35 minut.

3. Pokrojoną karkówkę usmażyć na patelni, posypując kuminem.

4. Cukinię pokroić w półksiężyce i usmażyć na maśle do miękkości. Babkę ziemniaczaną pokroić w duże kawałki i polać ją śmietaną, obok położyć zgrillowaną karkówkę oraz cukinią.

Podobne przepisy