Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Soczysta karkówka nadziewana śliwkami

40 minut
4 osoby
650 kcal
5 zł/osobę

Składniki

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • oliwa z oliwek
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 cytryna
  • 4 mandarynki
  • 3 główki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • natka pietruszki
  • 50 g rodzynek
  • musztarda dijon
  • 20 g smalcu
  • 200 g pęczaku
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka bulionu
  • majeranek suszony, ziele angielskie sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Karkówkę delikatnie ponacinaj z wierzchu. Nakłuj nożem do filetowania na całej długości, aby uzyskać wąską kieszeń, w którą włożysz obrane ząbki z dwóch główek czosnku i śliwki. Przed wyciśnięciem zetrzyj skórkę z cytryny, którą wykorzystasz, przygotowując pęczak. Mięso natrzyj marynatą z soli i pieprzu, majeranku, wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżek musztardy i posiekanej natki pietruszki (zostaw 1 gałązkę natki pietruszki do pomidorów).

2. Obsmaż mięso na smalcu. Przełóż do żaroodpornego naczynia, pokrusz 2 liście laurowe i dodaj kilka ziaren ziela angielskiego. Dodaj obrane z błonek mandarynki. Piecz w temperaturze 180 °C przez około 60 minut. Kilkukrotnie posmaruj mięso pod koniec pieczenia wodą z solą, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

3. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę i ½ główki posiekanego czosnku. Dodaj umyty i osuszony pęczak i podpraż go przez 2-3 minuty. Dodaj rodzynki i skórkę cytrynową. Rozwodnij bulion do uzyskania 1 litra płynu i sukcesywnie porcjami po 100 ml podlewaj pęczak, gdy wchłonie poprzednią partię. Pamiętaj o regularnym mieszaniu pęczaku. Czynność powtarzaj, aż pęczak uzyska konsystencję al dente. Zdejmij go wtedy z kuchni i dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. Pomidory pokrój w połówki, natrzyj 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu, oliwą i skrojoną drobno natką. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Mięso pokrojone w plastry podawaj z pomidorami i pęczakiem.