Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Pierś z kurczaka w cieście z ryżem i smażonymi warzywami

35 min.
4 os.
480 kcal/ os.
ok. 5.80 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z kurczaka podwójny

1kg

Czosnek

1 szt.

Jaja ekologiczne

1 opak./6 szt., rozmiar M

Kukurydza konserwowa Słoneczny Ogród

400g

Ryż

4x100g, Janex

Mąka Basia

1kg, różne rodzaje, GoodMills

Napój/Sok Cappy

1l, PET, różne rodzaje, Coca-Cola

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka - 1 szt.
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • jajko - 1 szt.
  • ryż - 300 g
  • kukurydza w puszce - 1 opak.
  • mleko - 1 szklanka
  • zioła prowansalskie - 1/2 łyżki
  • olej do smażenia - 1 szklanka
  • brokuł - 1/3 szt.
  • kalafior - 1/3 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Przypraw solą i pieprzem. Pokrój w kawałki.

2. Z mąki, jajka i mleka zrób ciasto naleśnikowe. Dodaj zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu.

3. W wysokim rondlu rozgrzej olej. Kawałki kurczaka obtocz w cieście i włóż do rozgrzanego oleju tak, aby się całkowicie zanurzyły. Usmaż na złoty kolor.

4. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przez 5 minut obgotuj we wrzątku pokrojoną w plastry marchewkę oraz różyczki brokuła i kalafiora. Masło rozpuść na patelni, dodaj drobno posiekany czosnek i delikatnie podsmaż. Następnie dodaj podgotowane warzywa i podsmażaj, aż będą miękkie. Na końcu dodaj odsączoną kukurydzę z puszki i podsmażaj jeszcze przez minutę. Kurczaka podawaj ułożonego obok ryżu oraz smażonych warzyw. Smacznego!

Podobne przepisy