Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Aromatyczny kurczak z selerowym puree

30 minut
4 osoby
570 kcal/os.
5,50 zł/os.

Składniki

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • 600 g selera
  • 200 g pora
  • 1 główka czosnku
  • 25 g masła
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 szt. anyżu
  • 10 szt. goździków
  • tymianek świeży
  • sól, pieprz, papryka słodka, cynamon
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyte i osuszone ćwiartki z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i papryką, 6 wyciśniętymi ząbkami czosnku, świeżym tymiankiem oraz sosem sojowym i skórką z jednej pomarańczy. Pozostaw w marynacie na minimum pół godziny.

2. Ćwiartki kurczaka piecz w rozgrzanym do 180 oC piekarniku na kratkach przez 40 minut.

3. Na suchą patelnię wrzuć anyż, goździki i je podpraż. Połóż plastry pomarańczy, oprósz cynamonem i zarumień. Dodaj cukier trzcinowy i trzymaj na ogniu aż do jego rozpuszczenia.

4. Ugotuj pokrojony seler, dodaj do niego masło, mleko i rozgnieć na purée. Dodaj drobno skrojony por, sól i pieprz do smaku. Podawaj upieczoną ćwiartkę kurczaka z selerowym purée w towarzystwie plastrów pomarańczy.