Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Szaszłyki z kurczaka

40 minut
4 osoby
700 kcal/osoba
6,50 zł/osoba

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z kurczaka podwójny

Groszek Dawtona

zielony, 400 g

Pieczarki

luz

Cebula czerwona

luz

Brukselka

Hortex, 450 g

Sos Tabasco

Develey, 60 ml

Ryż Risana

biały, 4x100 g

Składniki

  • 600 g fileta z kurczaka
  • 5 czerwonych cebul
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 300 g białego ryżu
  • 2 marchewki
  • groszek w puszce
  • 500 g mrożonej brukselki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • tabasco
  • kurkuma
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w soli, pieprzu i kilku kroplach tabasco.

2. Warzywa (cebulę, pieczarki, paprykę) pokroić w kawałki i nabic na przemian z mięsem na patyczki do szaszłyków.

3. Ugotowany ryż wymieszać z 1/4 kostki masła i dodać 1 łyżkę kurkumy oraz drobno poszatkowaną marchewkę. Na małym ogniu udusić do miękkości marchewki i dodać groszek.

4. Ugotowac brukselkę, przesmażyć ją krótko na maśle i dodać 4 łyżki bułki tartej. Całość smażyć jeszcze ok. 4 minuty do połączenia się składników. Szaszłyki podaj z ryżem i brukselką.

Podobne przepisy