Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Potrawka z kurczaka z ryżem

40 minut
4 osoby
600 kcal/osoba
4,90 zł/osoba

Przyrządzisz dzięki produktom

Kukurydza konserwowa Dawtona

słodka, 400g

Ryż Risana

naturalny brązowy, 4x100 g

Cebula żółta

luz

Por

Śmietana Piątnica

30%, 400 g

Ser Dziurawiec

Almar

Filet z kurczaka podwójny

Składniki

  • 600 g fileta z kurczaka
  • 300 g marchewki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 250 g ryżu brązowego
  • natka pietruszki
  • 100 g żółtego sera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka curry
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 por
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać pokrojoną drobno marchewkę. Wszystko przesmażyć na maśle do momentu zrumienienia kurczaka.

2. Cebulę posiekać w piórka, por w krążki i dodać je do kurczaka. Dusić około 25 minut.

3. Ugotowany ryż wymieszać z 2 łyżkami śmietany, posiekaną pietruszką i 1 łyżeczką curry.

4. Potrawkę doprawić solą, pieprzem do smaku, koncentratem pomidorowym oraz pozostałą śmietaną, dodać starty żółty ser i kukurydzę. Całość posypać natką pietruszki.

Podobne przepisy