Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Pierś z kurczaka faszerowana śliwkami podana z kluseczkami i buraczkami

70 min
4 osoby
580 kcal/os.
4,30 zł/os.

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 100 g suszonych śliwek
  • 400 g marchwi
  • 1 cebula
  • 20 ml sosu sojowego
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 6 ziaren jałowca
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • jajo
  • 600 g buraków
  • 40 g masła
  • sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Posiekaj drobno śliwki, czosnek i cebulę. Jałowiec, pieprz i liście laurowe rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj składniki i dopraw je solą. W piersiach natnij kieszonki i włóż do nich farsz. Zamknij kieszonki wykałaczkami lub sznurkiem spożywczym. Do pozostałego farszu dodaj sos sojowy, miód i ocet balsamiczny, a następnie zalej piersi i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.

2. Obierz ze skórki marchewki. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż piersi, a następnie przełóż je na ułożone w naczyniu żaroodpornym marchewki. Zalej pozostałą marynatą i wstaw na około 20-25 minut do rozgrzanego do 180 oC piekarnika.

3. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Dokładnie wymieszaj je z mąką ziemniaczaną, jajkiem, 20 g masła, dopraw solą i pieprzem. Podsypując deskę mąką, uformuj wałki o ęrednicy około 1,5-2 cm i odcinaj kawałki o grubości 3 cm. Odciśnij na nich widelec zewnętrzną stroną

4. Buraczki ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Rozpuść pozostałe masło w rondelku, dodaj buraczki i zagotuj. Dodaj pozostały ocet balsamiczny i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!