Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Pieczony kurczak nadziewany jabłkami

40 min.
4 os.
520 kcal/os.
5,70zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Tuszka z kurczaka

1 kg

Czosnek

1 szt.

Przyprawa do mięs Knorr

25-30 g, różne rodzaje, Unilever

Rodzynki Kresto

100 g, Vog

Groszek konserwowy Słoneczny Ogród

400 g

Kasza kuskus

350 g, Melvit

Sok pomarańczowy Hortex

1 l, karton, PET, Hortex

Składniki

  • tuszka z kurczaka - 1 szt.
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
  • kasza kuskus - 1 szklanka
  • groszek - 1 puszka
  • czosnek - 5 ząbków
  • cukinia zielona - 1 szt.
  • cukinia żółta - 1 szt.
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • kwaśne jabłka - 1 kg
  • miód - 1 łyżka
  • masło - 4 łyżki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • orzechy nerkowca - 4 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Dokładnie umyj kurczaka (również w środku). Osusz, natrzyj solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z majerankiem, 2 ząbkami posiekanego czosnku, miodem, rodzynkami i orzechami. Masę delikatnie podsmaż na 2 łyżkach masła tak, aby jabłka się nie rozpadły.

3. Kurczaka nadziej masą jabłkową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 60 minut

4. Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu i wymieszaj z groszkiem. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Dopraw posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i delikatnie podsmażaj na maśle. Kurczaka z nadzieniem podziel na części i podawaj z kaszą kuskus oraz smażoną cukinią. Smacznego!

Podobne przepisy