Kurczak pikantny z warzywami i ryżem

25 min.
4 os.
540 kcal/os.
4,30 zł/os.

Składniki

  • tuszka z kurczaka - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • bulion drobiowy z kostki - 1 szklanka
  • przecier pomidorowy - 1/2 szklanki
  • cebula (duża) - 1 szt.
  • curry - 1/2 łyżeczki
  • ryż - 300 g
  • bakłażan - 1 szt.
  • fasola szparagowa - 250 g
  • imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • olej - 1/2 szklanki
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Podziel na porcje, a następnie obsyp solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

2. Posiekaj czosnek i cebulę, bakłażana pokrój w kostkę, a fasolkę szparagową na kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę czosnek, a następnie połącz je z pozostałymi warzywami. Całość dopraw i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dodaj przecier pomidorowy i bulion.

3. W żaroodpornym naczyniu umieść połowę sosu z warzywami, ułóż kawałki kurczaka i zalej pozostałym sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut.

4. Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka podaj na talerzu z ryżem i warzywami. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Cebula żołta

1 kg

Przyprawa Kamis

20-30 g, wybrane rodzaje, McCormick

Rosół Knorr

180 g, z kury, wołowy, Unilever

Przecier pomidorowy

500 g, różne rodzaje, Dawtona

Ryż

4 x 100 g, Janex

Napój Coca-Cola, Fanta, Sprite

1,5 l, różne rodzaje, Coca-Cola

Tuszka z kurczaka

1 kg

Podobne przepisy