Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kurczak w kukurydzianej panierce na purée z zielonego groszku

120 min.
4 os.
570 kcal/os.
ok 6.80 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z kurczaka podwójny

1 kg

Limonka

1 szt.

Kukurydza konserwowa

400 g, Dawtona

Groszek konserwowy

400 g, Dawtona

Jaja z wolnego wybiegu

1 opak./10 sztuk, wielkość M

Płatki kukurydziane Funny Morning

425 g

Napój Coca-Cola, Fanta, Sprite

1,5 l, różne rodzaje, Coca-Cola

Składniki

  • filet z kurczaka powójny - 2 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • limonka - 1 szt.
  • płatki kukurydziane lub owsiane – ¾ szkl.
  • groszek zielony - 1 puszka
  • kukurydza - 1 puszka
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1/2 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • mleko - 20 ml
  • masło - 3 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • marchewka baby - 400 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj i osusz. Lekko rozbij. Obsyp z obu stron solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.

2. Płatki kukurydziane lub owsiane drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z 1 łyżką mąki pszennej, mąką ziemniaczaną, roztartymi ziołami prowansalskimi oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Jajko rozbij w misce i wymieszaj z mlekiem. Mięso najpierw obtocz w pozostałej mące pszennej, zanurz w jajku z mlekiem, a następnie obtocz w panierce z płatków kukurydzianych lub owsianych. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 20 minut.

4. Zrób purée z groszku. W tym celu odcedź go i zblenduj, podgrzej na patelni z 1 łyżką masła, solą i pieprzem. Dodaj otartą skórkę i sok z limonki. Przygotuj marchewkę z kukurydzą. Marchewki ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni na maśle podsmaż delikatnie posiekany pozostały czosnek, ugotowane marchewki oraz odcedzoną kukurydzę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kotlety połóż na purée z groszku. Obok ułóż marchewkę z kukurydzą. Smacznego!

Podobne przepisy