Kawałki kurczaka w lasagne z sosem pomidorowym i sałatką

80 min.
4 os.
470 kcal/os.
ok. 9.70 zł/os.

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka – 1 szt.
  • burak gotowany - 1 szt.
  • bazylia suszona - 1 łyżka
  • oregano suszone - 1 łyżka
  • makaron lasagne - 1 opak.
  • ser kozi - 1 opak. (ok. 100 g)
  • sos pomidorowy passata - 1 opak.
  • panierka Panko – 6 łyżek
  • jajko - 1 szt.
  • mozzarella wiórki - 1 opak.
  • olej - 6 łyżek
  • posiekana natka pietruszki - 4 łyżki
  • sałata lodowa - 1 szt.
  • rukola - 1 garść
  • fix do sałatek - 1 opak.
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w paski. Oprósz solą, pieprzem oraz paprykami.

2. Jajko roztrzep. Panierkę Panko wymieszaj z bazylią i oregano. Kawałki mięsa obtocz najpierw w jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki kurczaka.

3. Makaron lasagne delikatnie podgotuj, tak żeby dał się zwijać. Kawałki makaronu smaruj sosem pomidorowym i w tak przygotowany makaron zawiń kawałki kurczaka. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej pozostałym sosem pomidorowym wymieszanym z natką. Piecz w temperaturze 180°C ok. 30 minut. Następnie posyp mozzarellą i piecz jeszcze 5 minut.

4. Sałatę przełóż do dużej miski. Dodaj umytą rukolę i buraka pokrojonego w półplastry. Na wierzchu ułóż kozi ser pokrojony w kostkę. Polej sosem do sałatek przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Przed podaniem wyjmij z roladek wykałaczki. Podawaj na talerzu obok ryżu i sałatki. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z kurczaka podwójny

1 kg

Buraki czerwone

1 kg

Ser kozi

Euroser

Przyprawa Prymat

6-30 g, wybrane rodzaje*, Prymat

Makaron Barilla

500 g, lasagne, tagiatelle, Barilla

Passat Podravka

680 g, klasyczna, z cebulą i czosnkiem, Podravka

Sok pomarańczowy Hortex

1 l, karton, butelka pet, Hortex

Podobne przepisy