Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Penne z kurczakiem w serowo-śmietanowym sosie

55 min.
4 os.
480 kcal/os.
ok 3.50 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Pomidory bankietowe

1 opak./ok. 500 g

Ser Gorgonzola

100 g, dolce, pleśniowy, Temar

Śmietana

200 g, 36 %, OSM Piątnica

Makaron Lubella

400 g, penne, penne pełne ziarno, mini rurki z warzywami, Lubella

Oliwa z oliwek

500 ml, extra virgin, gran ybarra, Dorapol

Napój Lipton Ice Tea

1,5 l, różne rodzaje, Frito-Lay

Filet z kurczaka podwójny

1 kg

Składniki

  • filet z kurczaka podwójny - 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe – 12 szt.
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • słodka śmietanka 36% - 150 ml
  • ser gorgonzola - 1 opak.
  • makaron penne - 300 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • brokuł - 1/2 szt.
  • koperek świeży posiekany - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę o krawędzi ok. 1,5 cm.

2. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kurczaka, a następnie dodaj czosnek i przez chwilę podsmażaj. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę o krawędzi ok. 1,5 cm.

3. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Brokuła podziel na różyczki i również ugotuj al dente w osolonej wodzie.

4. Do patelni z kurczakiem wlej śmietankę, zagotuj razem na wolnym ogniu, następnie dodaj pokruszony ser i gotuj razem powoli, aż ser się rozpuści, a sos będzie jednolity. Następnie dodaj ugotowane wcześniej brokuły oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Na samym końcu dodaj ugotowany makaron. Makaron z kurczakiem podawaj w głębokim talerzu posypany posiekanym koperkiem. Smacznego!

Podobne przepisy