Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Wieprzowe kotlety z chutneyem i kaszą gryczaną

90 min.
4 os.
620 kcal/ os.
ok. 5.90 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Nektaryny

1 kg

Przyprawa Prymat

6-30 g, 33,00 -165,00 zł/kg, różne rodzaje, Prymat

Mieszanka warzyw

450 g, 8,44 zł/kg, różne rodzaje, Hortex

Ocet winny Kamis

250 ml, 23,96 zł/l, biały, czerwony, jabłkowy, McCormick

Kasza gryczana

4 x 100 g, 5,73 zł/kg, Janex

Napój Costa

2 l, 1,50 zł/l, różne rodzaje, Hortex

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości – 750 g
  • tymianek - 1/2 łyżeczki
  • biały ocet winny - 4 łyżki
  • nektarynki - 8 szt.
  • kasza gryczana - 300 g
  • mrożone warzywa - 1 opak.
  • sok z cytryny - 1/4 szklanki
  • cukier brązowy - 1/3 szklanki
  • świeży imbir - 2 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • tłuszcz do smażenia - 4 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Oprósz solą, pieprzem oraz drobno posiekanym tymiankiem. Odstaw na 30 minut.

2. Nektarynki pozbawione pestek pokrój w ćwiartki i włóż do małego rondla. Dodaj ocet winny i podgrzewaj przez kilka minut, aż nektarynki puszczą sok, ale nie rozpadną się. Dodaj starty imbir, cukier i delikatnie mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.

3. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażania. Smaż kotlety po kilka minut z każdej strony. W tym czasie ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.

4. Na głębokiej patelni rozpuść masło i lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj warzywa i podsmażaj do momentu, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kotlety polane sosem ułóż na talerzu obok kaszy gryczanej i warzyw. Smacznego!

Podobne przepisy