Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Szynka wieprzowa w owocach

60 minut
4 osoby
750 kcal/os.
7.30 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Oliwa z oliwek Ybarra

extra virgine, classic, 500 ml

Jabłka

Pomarańcze

Kukurydza konserwowa Pudliszki

400 g

Masło Polskie Ekstra

200 g

Ser Lazur Błękitny

Szynka wieprzowa bez kości

Składniki

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 50 g suszonych śliwek
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • 200 ml śmietanki
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g rodzynek
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 zielony ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • 50 ml oliwy
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Całą szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego, pokroić pomarańczę, jabłko, śliwki i dodać do szynki w naczyniu. Posypać pieprzem, solą, cynamonem i dodać liście laurowe. Odstawić na 10 minut do lodówki do połączenia smaków. Piec 50 minut w temp. 170 °C.

2. Ugotować i ugnieść ziemniaki, dodać masło.

3. Kapustę pekińską drobno pokroić, dodać obrany, pokrojony w kostkę ogórek, kukurydzę, doprawić solą, pieprzem i oliwą.

4. Zlać sos z pieczenia, dodać rodzynki, cynamon, ser pleśniowy i śmietanę. Gotować 10 minut. Szynkę pokroić w plastry, obok ułożyć purée oraz surówkę. Mięso polać sosem.

Podobne przepisy