Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kurczak w sezamie z ryżem i warzywami

50 min.
4 os.
580 kcal/os.
ok. 8.50 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z kurczaka podwójny

1 kg

Marchew wczesna

1 kg

Ananas w plastrach

565 g, 8,30 zł/kg, Levant Foods

Jaja z wolnego wybiegu

1 opak./10 szt./wielkość M

Bułka tarta Panko

200 g, 22,45 zł/kg, panierka typu japońskiego, Delta-Mar. Produkt dostępny również w opakowaniu 400 g w cenie 7,49/18,73 zł/kg

Ryż Risana

2 x 100 g, 19,95 zł/kg, 3 kolory, Sonko

Woda Aqua Plus

1,5 l, 0,93 zł/l, różne rodzaje

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka - 2 szt.
  • ananas w puszce, plastry – 1 opak.
  • jajko - 2 szt.
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • ryż kolorowy - 200 g
  • młoda marchewka - 2 szt.
  • sok z cytryny - 1/4
  • szklanki woda - 1/4 szklanki
  • brązowy cukier - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • olej - 1/2 l
  • mąka kukurydziana - 1 łyżka
  • starta skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • świeżo starty imbir - 1 łyżka
  • ziarna sezamu - 1/4 szklanki
  • cukinia - 1 szt.
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/4 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz, podziel na dwie części. Rozłóż je na desce, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na 20 minut. Bułkę tartą wymieszaj z sezamem. Roztrzep jajko i zanurz w nim filety z kurczaka. Następnie obtocz mięso we wcześniej przygotowanej panierce i odłóż na kilka minut.

2. Zmiksuj trzy plastry ananasa z sokiem z cytryny, wodą, cukrem, masłem, dwiema łyżeczkami oleju, mąką kukurydzianą, skórką cytrynową i startym imbirem. Odstaw na 15 minut, a następnie przelej na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. W tym czasie gotuj ryż.

3. Pokrój marchewkę i cukinię. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez kilka minut samą marchewkę, następnie dorzuć cukinię i pozostały ananas. Dodaj sól i ocet balsamiczny. Duś wszystko razem pod przykryciem, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.

4. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju, włóż kurczaka i smaż z obu stron na złoty kolor przez ok. 7 min. Wyjmij usmażone filety i odsącz na ręczniku papierowym. Kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu i polej sosem. Obok umieść ugotowany ryż i warzywa. Smacznego!

Podobne przepisy