Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Karkówka w cieście chlebowym

60 min.
4 os.
420 kcal/os.
8.20 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Karkówka wieprzowa bez kości

Buraki czerwone

1 kg

Czerwona kapusta z jabłkiem

680 g, 3,37 zł/kg, Dawtona

Musztarda Horcice

350 g, 7,11 zł/kg, Develey

Miód

400 g, 21,23 zł/kg, wielokwiatowy, Sądecki Bartnik

Sos Winiary

250 ml. 13,96 zł/l, różne rodzaje, Nestle

Napój Caprio

2 l, 1,49 zł/l, różne rodzaje, MWS

Składniki

  • karkówka wieprzowa bez kości - 1 kg
  • miód - 2 łyżki
  • musztarda - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • rozmaryn świeży - 4 gałązki
  • świeży tymianek z doniczki - 4 gałązki
  • sól, pieprz - 1/2 łyżki
  • Ciasto:
  • sos tatarski - 1 słoik
  • mąka pszenna - 1 kg
  • woda - 1,2 l
  • drożdże - 20 g
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżki
  • Sałatka:
  • kapusta czerwona z jabłkiem - 1 słoik
  • burak czerwony - 3 szt.
  • prażone pestki dyni - 2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Musztardę wymieszaj z miodem, dodaj świeże zioła, sól, pieprz oraz czosnek. Marynatą nasmaruj mięso i odstaw na noc do lodówki.

2. Wymieszaj suche składniki ciasta, a następnie rozrób drożdże w połowie letniej wody. Dodaj cukier, wymieszaj i wlej do mąki. Wyrabiaj ciasto, powoli dolewając do niego pozostałą część wody. Następnie odstaw na 30 minut, aby wyrosło.

3. Z ciasta uformuj placek o grubości 3-4 cm i zawiń w niego mięso. Dokładnie sklej miejsce łączenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez godzinę.

4. Przygotuj sałatkę, ścierając buraczki na tarce i mieszając je z kapustą. Posyp prażonymi pestkami dyni. Pieczeń pokrój w grube plastry, podawaj z sosem tatarskim i sałatką. Smacznego!

Podobne przepisy