Porzeczkowe ćwiartki z warzywami

45 min.
4 os.
450 kcal/os.
5.20 zł/os.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka - 4 szt.
  • groszek zielony - 1 puszka
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
  • kasza jęczmienna - 1,5 szklanki
  • miód - 3 duże łyżki
  • brokuł świeży - 1 szt.
  • papryczka chili - 1/2 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • masło - 2 łyżki
  • czerwona porzeczka - 500 g
  • cukier (opcjonalnie, w zależności od kwaśności porzeczki) - 2 łyżeczki
  • masło - 1 łyżeczka
  • kukurydza - 1 puszka
  • sól - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Posyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstaw na 10 minut.

2. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Smaż mięso z każdej strony przez ok. 7 minut, aż uzyska złoty kolor. Następnie wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

3. Przygotuj sos. Porzeczki opłucz i obierz z ogonków, wrzuć do rondelka i gotuj, aż się rozpadną (ok. 10 minut). Dodaj łyżeczkę masła. Dopraw do smaku solą, pieprzem, 3 dużymi łyżkami miodu oraz odrobiną cukru, w takich proporcjach, aby uzyskać słodko-kwaśny smak.

4. Różyczki brokuła wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut. Następnie przełóż je na patelnię z rozgrzanym masłem, dodaj odcedzony groszek i kukurydzę z puszki oraz posiekaną papryczkę chili. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ćwiartkę kurczaka i sos porzeczkowy podawaj z ugotowaną kaszą, groszkiem, kukurydzą oraz brokułami. Całość posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Przyprawa Kamis

25 g, 55,60 zł/l, do kurczaka po staropolsku, do kurczaka złocistego, McCormick

Miód Baśniowa Pasieka

220 g, 31,77 zł/kg, lipowy, wielokwiatowy

Groszek konserwowy Słoneczny Ogród

400 g, 3,73 zł/kg

Kasza jęczmienna Sarita

1 kg, wiejska

Napój Hortex

1,75 zł/l, 1,77 zł/l, różne rodzaje, Hortex

Ćwiartka z kurczaka

Podobne przepisy