Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Pieczona ćwiartka z bakaliami i owocami

80 min.
4 os.
470 kcal/os.
ok 3.50 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Cebula żółta

1 kg

Surówka

colesław, Grześkowiak

Rodzynki Jumbo Kresto

200 g, Vog

Przyprawa

6-50 g, wybrane rodzaje*, Prymat

Sos sojowy House of Asia

150 ml, ciemny, jasny, De Care

Oranżada Hellena

1,25 l, różne rodzaje, Colian

Ćwiartka z kurczaka

1 kg

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • rodzynki - 1 łyżka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • surówka coleslaw - 300 g
  • przyprawa curry - 1/2 łyżeczki
  • cebula - 1 szt.
  • pomarańcza - 1 szt.
  • mandarynka - 2 szt.
  • jabłko - 1 szt.
  • gruszka - 1 szt.
  • posiekane orzechy włoskie - 1 łyżka
  • olej - 4 łyżki
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj i osusz. Obsyp solą i pieprzem.

2. Na rozgrzanym oleju podsmaż ćwiartki z obu stron na złoty kolor.

3. Owoce umyj, obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Ułóż je na dnie żaroodpornego naczynia. Na owocach i cebuli połóż ćwiartki z kurczaka.

4. Całość posyp rodzynkami i posiekanymi orzechami oraz polej curry wymieszanym z sosem sojowym. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 oC na 50 minut. Upieczone ćwiartki podawaj na talerzu obok ulubionego pieczywa, a surówkę w osobnym naczyniu. Smacznego!

Podobne przepisy