Ćwiartka kurczaka z suszonym pomidorem, makaronem i sałatką

65 min.
4 os.
485 kcal/ os.
ok.6.70zł/ os.

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • makaron tagliatelle - 1 opak.
  • suszone pomidory - 1 słoik
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżka słodka
  • śmietana 30% lub 36% -1/2 szkl.
  • pomidorki koktajlowe - 10 szt.
  • marchewka - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 3 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • bardzo drobno posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 8 łyżek
  • mieszanka sałat - 1 opak.
  • fix do sałatek - 1 opak.
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Obsyp dokładnie przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.

2. Obsmaż ćwiartki na oliwie (4 łyżki) na złoty kolor. Na tej samej oliwie delikatnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

3. Cebulę z czosnkiem ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na nich połóż ćwiartki z kurczaka, a na mięsie suszone pomidory. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj ok. 40 minut. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.

4. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cienkie pasy obieraczką do warzyw. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Mieszankę sałat wyłóż do dużej miski. Dodaj pokrojoną marchewkę i pomidorki koktajlowe. Zalej fixem do sałatek przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubij. Następnie dodaj do niej posiekaną natkę i odrobinę soli i pieprzu. Delikatnie wymieszaj. Ćwiartki ułóż na talerzu obok makaronu i sałatki. Na makaronie połóż nieco ubitej śmietany. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Pomidorki cherry

250 g

Przyprawa Galeo

5-25 g, różne rodzaje, McCornick

Pomidory suszone Twoja Delicja

314 ml

Śmietanka Łowicka

0,5 l, tortowa 36%, OSM Łowicz

Makaron Barilla

500 g, różne rodzaje, Barilla

Sok/Napój Dr Witt

1 l, różne rodzaje, PET, MWS

Ćwiartka z kurczaka

1 kg

Podobne przepisy