Ćwiartka z kurczaka z warzywami i jabłkowym kaszotto

55 min.
4 os.
490 kcal/ os.
ok. 3.20 zł/os.

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • buraki czerwone - 2 szt.
  • kasza pęczak - 200 g
  • cydr jabłkowy lub piwo o smaku cydru - 100 ml
  • tłuszcz do smażenia – 2 łyżki
  • brokuł - 1/2 szt.
  • cukinia - 1 szt.
  • pomidory koktajlowe - 8 szt.
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa - 2 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • wywar warzywny z kostki - 500 ml
  • kwaśne jabłko - 1 szt.
  • sól - 2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ćwiartki z kurczaka umyj i osusz. Wymieszaj łyżkę oliwy, łyżeczkę soli, suszony tymianek, paprykę, pieprz ziołowy i dwa drobno posiekane ząbki czosnku. Gotową mieszanką natrzyj mięso.

2. Na patelni rozgrzej dwie łyżki tłuszczu do smażenia i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Brokuł podziel na różyczki, a buraka i cukinię pokrój w grube plastry. Wymieszaj łyżkę oliwy, dwa posiekane ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli i dopraw warzywa.

3. Ułóż warzywa wokół mięsa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Następnie dołóż pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i zapiekaj jeszcze 10 minut.

4. Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu do smażenia. Dodaj kaszę pęczak i ponownie przesmaż. Całość zalej cydrem lub piwem o smaku cydru i gotuj do odparowania. Zalej bulionem, delikatnie posól i gotuj na małym ogniu, aż pęczak stanie się miękki. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Ćwiartki z kurczaka podawaj na talerzu. Obok ułóż kaszę i upieczone warzywa. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Buraki czerwone

1 kg

Pęczak kujawski

900 g, Melvit

Rama Smaż jak szef kuchni

500 ml, różne rodzaje, Unilever

Piwo o smaku cydru Dziki Sad

0,4 l, butelka bezzwrotna, różne rodzaje, grupa Żywiec

Sok/Nektar Tymbark

1 l, różne rodzaje, karton/PET, MWS

Ćwiartka z kurczaka

1 kg

Podobne przepisy