Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Pierś z ziołowym masłem i jajkiem w koszulce

70 min.
4 os.
520 kcal
8.20 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Pierś z kurczaka z kością ze skórą

Fasolka szparagowa żółta

Przyprawa

6 g, 165 zł/kg, natka pietruszki, bazylia

Bułka tarta Złoty Łan

0,5 kg, 4,58 zł/kg

Orzechy włoskie Kresto

100 g, 54,50 zł/kg, VOG

Jaja z wolnego wybiegu Twoja Delicja

1 opak./ 6 szt., wielkość L

Ocet kulinarny spirytusowy

1 l, 10%

Składniki

  • pierś z kurczaka z kością, ze skórą – 4 szt.
  • żółta fasola szparagowa - 800 g
  • jajka - 4 szt.
  • natka pietruszki - 4 łyżki
  • suszona bazylia - 4 łyżki
  • bułka tarta - 6 łyżek
  • orzechy włoskie - 1 opak.
  • ocet - 3 łyżki
  • masło - 10 łyżek
  • suszone pomidory w oliwie - 4 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula - 2 szt.
  • suszony estragon - 2 łyżeczki
  • młode ziemniaki - 1 kg
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Usuń kość. Przekrój filety wzdłuż, nie dzieląc do końca, aby utworzyła się kieszeń na farsz. Natrzyj mięso solą, pieprzem i suszonym estragonem.

2. Przygotuj farsz, miksując 4 łyżki masła z suszonymi pomidorami, czosnkiem, cebulą, ziołami i orzechami. Wypełnij nim wcześniej przygotowaną kieszeń i zepnij wykałaczkami.

3. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, ułóż na nim kilka suszonych pomidorków, podlej 1/4 szklanki wody i piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. Ugotuj młode ziemniaki i fasolkę szparagową. Bułkę tartą podsmażaj na suchej patelni tak długo, aż zrobi się lekko brązowa. Dodaj 6 łyżek masła i wymieszaj. Zagotuj litr wody, dodaj 3 łyżki octu i mocno zamieszaj. Do wody w ruchu wbij jajko i ciągle mieszając, gotuj je do ścięcia się białka. Wyjmij jajko z wody i powtórz proces z pozostałymi jajkami. Kurczaka wyłóż na talerz i umieść na nim jajko. Obok ułóż ziemniaki i ugotowaną fasolkę szparagową. Posyp bułką tartą z masłem. Smacznego!

Podobne przepisy