Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Roladki schabowe ze szpinakiem

75 min.
4 os.
540 kcal/ os.
ok. 7,50 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy bez kości ekstra

Szpinak baby

250 g, 11,96 zł/kg,

Ser Apetina

200 g, 32,45 zł/kg, naturalny, kostka, Arla

Bulion Knorr

120 g, 24,08 zł/kg, z kury, wołowy, Unilever

Masło Kerrygold

200 g, 30,75 zł/kg, Temar

Pomidory

400 g, 4,97 zł/kg, różne rodzaje, Dawtona

Kasza jęczmienna pęczak Risana

4 x 100g, 4,22 zł/kg, Sonko

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości extra - 4 kotlety
  • szpinak świeży - 1/2 kg
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • ser feta - 1 opak.
  • kostka bulionu - 1 szt.
  • kasza pęczak - 1,5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • świeża bazylia - 4 gałązki
  • woda - 1/2 szklanki
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyj i osusz mięso, a następnie rozbij je na cienkie kotlety. Obsyp solą i pieprzem z każdej strony.

2. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i podsmażaj lekko na rozgrzanym maśle. Dodaj umyty szpinak, sól, pieprz oraz dwie drobno posiekane gałązki bazylii i kontynuuj smażenie.

3. Na rozbite kotlety nałóż przygotowany farsz oraz kawałki sera feta. Zwiń mocno roladki i obsmażaj z każdej strony. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i odczekaj do jej zagotowania. Dodaj pomidory z puszki, resztę posiekanej bazylii oraz sól i pieprz do smaku.

4. Zagotuj wodę z kostką bulionu i ugotuj w niej kaszę pęczak według przepisu na opakowaniu. Roladki i kaszę pęczak ułóż obok siebie na talerzu. Smacznego!

Podobne przepisy