Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Klopsiki schabowe

60 min.
4 os.
480 kcal/os.
9.50 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy

ekstra, bez kości

Kasza bulgur

premium, Melvit, 4x100 g

Przyprawa Prymat

papryka słodka, 15-20 g

Przyprawa Prymat

cynamon, 15-20 g

Jaja z wolnego wybiegu

wielkość M, Twoja Delicja, 10 sztuk

Śmietana Polska

gęsta 18%, Mlekovita, 400g

Jabłka

Kalarepa

Składniki

  • schab bez kości - 0,6 kg
  • jaja - 2 szt.
  • kasza bulgur - 200 g
  • kalarepa - 2 średnie szt.
  • jabłka - 2 szt.
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka
  • śmietana - 1 szklanka
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • koperek - 1 pęczek
  • mąka - 1/2 szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • biała rzodkiew - 1 średnia szt.
  • szczypior - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • koper włoski - 1 szt.
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Zmiel schab (lub poproś o to w Delikatesach Centrum), dopraw solą, pieprzem, cynamonem, słodką papryką i wciśnij czosnek. Wbij jaja i dodaj mąkę. Masę dobrze wymieszaj.

2. Ugotuj kaszę bulgur wedle zaleceń na opakowaniu.

3. Z mięsa uformuj małe kuleczki i wrzucaj je do gotującej się wody w garnku. Klopsiki gotuj do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 7 minut). Jeśli lubisz rumiane i chrupiące klopsiki, to krótko podsmaż je na złoty kolor. W międzyczasie w drugim garnuszku przygotuj sos: wlej śmietanę, dodaj posiekany koper, dopraw do smaku solą.

4. Na tarce zetrzyj kalarepy oraz jabłka, drobno posiekaj średni korzeń białej rzodkwi. Wszystkie składniki wymieszaj z oliwą, dopraw solą i cynamonem. Na talerz wyłóż kaszę, klopsiki, polej sosem i dołóż surówkę. Udekoruj świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Podobne przepisy