Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Schabowa potrawka słodko-kwaśna

35 min.
4 os.
480 kcal/ os.
6.80 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Olej rzepakowy

Wielkopolski, 1l

Ryż parboiled

premium, Melvit, 4x100 g

Cytryny

Por

Masło Janda

ekstra, 170 g

Ananas Sandra

kostka, plastry, 580 g

Schab wieprzowy

ekstra, bez kości

Składniki

  • schab bez kości - 0,5 kg
  • ananas z puszki - 100 g
  • seler naciowy - 1 szt.
  • cytryna - 1 szt.
  • ryż paraboliczny - 300 g
  • por - 1 szt.
  • olej - 2 łyżki
  • bulion drobiowy - 1,5 szklanki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • papryka czerwona - 1 średnia szt.
  • imbir świeży - 1 mały korzeń
  • orzechy włoskie - 2 łyżki
  • pomidor - 2 średnie szt.
  • pietruszka - 1 pęczek
  • masło - 100 g
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyty schab pokrój w cienkie paski. Wrzuć do garnka i smaż na oleju ok. 2 minuty, dodaj sól i pieprz do smaku

2. Warzywa umyj i pokrój w cienkie paski (tzw. siekanie w juljenkę).

3. Ugotuj ryż wedle zaleceń na opakowaniu. Po tym czasie, do gotowego ryżu dodaj posiekane orzechy.

4. Warzywa dodaj do schabu, wciśnij sok z cytryny, dodaj posiekany imbir i ananasa z puszki z połową soku. Seler naciowy pokrój w drobną kostkę, podobnie pomidory, dodaj odrobinę oleju, sos sojowy, posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem i duś przez 15 minut. Na talerz wyłóż ryż, a na nim połóż schab z warzywami. Smacznego!

Podobne przepisy