Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kotleciki z sosem i warzywami

30 min.
4 os.
520 kcal/os.
ok. 5.10 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ziemniaki wczesne

Bukiet jarzyn wiosenny

450 g, 8,42 zł/kg, różne rodzaje, Hortex

Musztarda

180-185 g, 8,05 - 8,28 zł/kg, różne rodzaje, Prymat

Śmietanka

400 g, 9,48 zł/kg, 30%, OSM Piątnica

Woda smakowa Żywiec Zdrój

1,5 l, 1,66 zł/l, różne rodzaje, Żywiec Zdrój

Schab wieprzowy bez kości ekstra

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości extra - 4 szt.
  • młode ziemniaki - 1 kg
  • mrożone warzywa - 1 opak.
  • mieszanka warzywna - 1 puszka
  • musztarda - 3 łyżki
  • słodka śmietanka (30%) - 1/2 szklanki
  • olej - 6 łyżek
  • koperek - 1/2 pęczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • woda - 1 szklanka
  • masło - 50 g
  • pestki dyni - 1 opak.
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Schab umyj, osusz ręcznikiem kuchennym i lekko rozbij. Posyp z obu stron solą i pieprzem.

2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmażaj schab przez ok. 2 minuty z każdej strony. Odstaw do przestygnięcia.

3. Na tej samej patelni lekko podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku, zalej go wodą i zagotuj. Dodaj śmietankę, musztardę oraz drobno posiekany koperek. Całość gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj wcześniej usmażony schab i chwilę kontynuuj gotowanie.

4. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej masło i lekko podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku. Dodaj warzywa mrożone i warzywa z puszki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Posyp pestkami dyni. Schab wyłóż na talerz, polej sosem. Obok umieść ziemniaki oraz warzywa. Smacznego!

Podobne przepisy