Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Miodowa ćwiartka z kurczaka

30 min.
4 os.
460 kcal/os
ok. 3.60 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Pomidory

Ser Zottarella

125 g, 24,72 zł/kg, classic, z bazylią, Zott

Sos sojowy House of Asia

150 ml, 23,27 zł/l, ciemny, jasny, De Care

Groszek konserowy Pudliszki

400 g, 6,48 zł/kg, Heinz

Olej rzepakowy Rapso

0,75 l, 16,65 zł/l, Vog

Napój piwny Somersby

0,4 l, 8,48 zł/l, butelka bezzwrotna, różne rodzaje, Carlsberg

Ćwiartka z kurczaka

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • pomidor - 2 szt.
  • groszek w puszce - 1 opak.
  • ser mozzarella - 1 opak.
  • olej - 4 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżeczki
  • miód - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryczka chilli - 1 szt.
  • ryż - 1,5 szklanki
  • czerwona cebula - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • świeża bazylia
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ćwiartki z kurczaka umyj i oczyść. Przygotuj marynatę, mieszając 4 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, 4 posiekane ząbki czosnku, łyżkę przyprawy do kurczaka, pieprz, 2 łyżeczki sosu sojowego i posiekaną papryczkę chilli. Natrzyj marynatą mięso.

2. Zamarynowane mięso odstaw na 15 minut, a następnie grilluj.

3. Ryż ugotuj (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszaj z groszkiem z puszki.

4. Przygotuj sałatkę caprese – pokrój pomidory i cebulę, dodaj mozzarellę, posól, popierz i polej oliwą z oliwek. Udekoruj bazylią. Grillowanego kurczaka wyłóż na talerz z ryżem i sałatką. Smacznego!

Podobne przepisy