Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Roladki z kurczaka ze szparagami

75 min.
4 os.
420 kcal
ok. 8.40 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z piersi kurczaka podwójny

Szparagi zielone

pęczek ok. 500 g

Warzywa na patelnie

450 g, 10,20 zł/kg, różne rodzaje, Hortex

Ser pleśniowy

100 g, 36,90 zł/kg, Błękitny, Lazur

Kukurydza konserwowa

400 g, 4,47 zł/kg, Jamar

Margaryna Rama Smaż jak szef kuchni

500 ml, 9,98 zł/l, różne rodzaje

Ryż biały

4x100 g, 5,98 zł/kg, premium, parboiled, Melvit

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka - 2 szt.
  • warzywa na patelnię - 1 opak.
  • ser pleśniowy - 200 g
  • kukurydza - 1 puszka
  • ryż długoziarnisty - 200 g
  • margaryna - 2 łyżki
  • zielone szparagi (ugotowane) - 16-20 szt.
  • wędzony boczek - 16 plastrów
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filety z piersi kurczaka umyj i osusz. Każdy z filetów przekrój wzdłuż (nie docinając do końca) i rozbij delikatnie tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem.

2. Na każdym płacie kurczaka ułóż po dwa plastry boczku, kawałek sera pleśniowego i 4-5 szparagów. Filety zwiń w roladki i owiń jeszcze jednym plastrem boczku. Aby roladka utrzymała swój kształt, możesz wbić w nią wykałaczkę.

3. Ułóż roladki w żaroodpornym naczyniu, dodaj tłuszcz do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Od czasu do czasu obracaj.

4. W trakcie pieczenia mięsa ugotuj ryż oraz przygotuj warzywa na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przygotowaniu wymieszaj składniki ze sobą, dodaj kukurydzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażaj. Roladki wyłóż na talerz, obok umieść ryż z warzywami. Smacznego!

Podobne przepisy