Karkówka w sosie z domowymi kopytkami

80 min.
4 os.
580 kcal/os.
8.40 zł/os.

Składniki

  • karkówka wieprzowa - 1 kg
  • ziemniaki wczesne - 1 kg
  • przyprawa do karkówki - 1 opak.
  • kiszone ogórki - 10 szt.
  • miód - 3 łyżki
  • mąka - 500 g
  • jaja - 2 szt.
  • ketchup - 450 g
  • czerwona cebula - 2 szt.
  • cebula biała - 3 szt.
  • papryka czerwona marynowana - 1 słoik
  • smalec - 1/4 kostki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż na nim pokrojoną w plastry o grubości 1,5 cm karkówkę tak, aby były dobrze zarumienione z każdej strony. Pod koniec smażenia posól. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

2. Na tej samej patelni smaż do zeszklenia białą cebulę pokrojoną w piórka. Wyłóż ją na plastry karkówki. Ketchup wymieszaj z przyprawą do karkówki, miodem i pieprzem. Gotową marynatę wylej na karkówkę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 35 minut.

3. Obrane ziemniaki ugotuj. Po ugotowaniu dobrze ugnieć na purée. Odstaw do ostygnięcia. Do ziemniaków dodaj mąkę i jaja. Dokładnie ugnieć do połączenia się składników. Gotową masę zroluj na stolnicy wysypanej mąką, uformuj rulony, które następnie pokrój w 3-centymetrowe kawałki. Powstałe kopytka wrzuć do osolonej wody i gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię.

4. Ogórki pokrój w półksiężyce, cebulę czerwoną w piórka, paprykę konserwową w paski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Karkówka wieprzowa bez kości

1 kg

Jaja z wolnego wybiegu

1 opak., 10 szt./ wielkość M

Ziemniaki wczesne

Przyprawa Kamis Grill

20-25 g, 63,60-79,50 zł/kg, różne rodzaje, McCormick Polska

Mąka tortowa Sarita

1 kg, typ 450

Ogórki Krakus

500-870 g, 5,39-9,38 zł/kg, kiszone, konserwowe, korniszony, Agros-Nova

Miód wielokwiatowy

400 g, 21,23 zł/kg, Sądecki Bartnik

Podobne przepisy