Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Grillowana karkówka z musztardą i tzatzikami

10 min.
4 os.
480 kcal/os
5.40 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ziemniaki wczesne

Przyprawa Kamis Grill

20-25 g, 63,60-79,50 zł/kg, różne rodzaje, McCormick

Sos, Ketchup Heinz

220 ml, 18,14 zł/l, różne rodzaje, Heinz

Przyprawa Prymat

20-30 g, 33,00-49,50 zł/kg, różne rodzaje, Prymat

Musztarda Delikatesowa

275 g, 10,87 zł/kg, różne rodzaje, Roleski

Piwo Lech Lite

0,33 l, 6,64 zł/l, butelka bezzwrotna, Kompania Piwowarska

Karkówka wieprzowa bez kości

Składniki

  • karkówka - 400 g
  • ziemniaki - 1 kg
  • sos czosnkowy 1/2 szklanki
  • przyprawa do grilla - 1 łyżka
  • przyprawa do sosu tzatziki - 1 opak.
  • musztarda - 1 opak.
  • goździk - szt.
  • świeża mięta - 1 pęczek
  • ogórek zielony - 2 szt.
  • oliwa - 2 łyżki
  • pieprz - 1 łyżka
  • sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. W misce wymieszaj musztardę, oliwę, przyprawę do grilla, goździki i pieprz.

2. Pokrojone mięso włóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.

3. Przygotuj sos tzatziki. Ogórka zetrzyj na tarce. Posiekaj miętę. Wszystkie składniki wymieszaj z sosem czosnkowym oraz przyprawą.

4. Umyte, nieobrane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Opraw solą i pieprzem. Ułóż na ruszcie i grilluj razem z zamarynowanym wcześniej mięsem do momentu, gdy uzyskają odpowiednią miękkość. Na talerz połóż plaster karkówki, obok mięsa podaj upieczone ziemniaki, serwuj razem z tzatzikami. Smacznego!

Podobne przepisy