Rolada drobiowa ze szpinakiem w cieście francuskim

30 min.
4 os.
480 kcal/os.
8.90/os.

Składniki

  • filet z kurczaka - 1 kg
  • ciasto francuskie mrożone - 1 opak.
  • szpinak mrożony - 1 opak.
  • śmietanka 30% - 50 ml
  • masło - 1/4 kostki
  • koper suszony - 1 opak.
  • serek topiony śmietankowy - 100 g
  • śmietana kwaśna 18% - 1/2 szklanki
  • czosnek - 1 główka
  • wczesne ziemniaki -1 kg
  • jaja - 1 szt.
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • ogórek szklarniowy średni - 1 szt.
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Cienko rozklep umyty filet z kurczaka. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 3 mm.

2. Szpinak przesmaż na patelni z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj śmietankę 30%, smaż przez 5 minut do odparowania wody.

3. Rozwałkowane ciasto posmaruj serkiem topionym, wyłóż na nie rozklepany filet z kurczaka oraz przesmażony szpinak. Zawiń w roladę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 1750C piekarnika na 25 minut. W tym samym czasie wstaw do gotowania na 20 minut młode ziemniaki. Zrób purée.

4. Upieczoną roladę wyjmij z piekarnika i gorącą pokrój w plastry o grubości 3 cm (nożem z ząbkami). Rzodkiewkę oraz obrany ogórek zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj śmietanę 18%. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki połącz z masłem, posyp suszonym koperkiem. Do miseczki nałóż mizerię. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Śmietanka Łaciata

500 ml, 30 %, Mlekpol

Masło Extra Osełka Górska

300 g, Sobik

Ciasto Francuskie

450 g, Frosta

Szpinak

450 g, liście, Hortex

Przyprawa Prymat

6-20 g, różne rodzaje, Prymat

Podobne przepisy