Ćwiartki z kurczaka faszerowane mozzarellą

42 min.
4/os.
450 kcal/os.
6.50 zł/os.

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • ziemniaki wczesne - 1 kg
  • pomidor - 2 szt.
  • masło - 100 g
  • ser mozzarella - 250 g
  • szpinak mrożony - 1 opak.
  • koper - 1 pęczek
  • bazylia - 1 pęczek
  • olej - 4 łyżki
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • papryka żółta - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyj ćwiartki z kurczaka, w kilku miejscach natnij skórę kurczaka na głębokość ok. 2 cm (długość odpowiadającą plastrowi sera). W powstałe nacięcie włóż palce i rozchyl mięso, a w powstały otwór włóż plasterek mozzarelli. Natrzyj solą i pieprzem. Smaż na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem razem z posiekaną bazylią.

2. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i usmaż na patelni z przyprawami - majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj koper włoski, pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojoną w paski paprykę.

3. Rozmrożony szpinak przesmaż na patelni z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

4. Szczypiorek posiekaj, wymieszaj z masłem i dodaj do kurczaka pod koniec smażenia mięsa. Udka nabiorą świeżego maślano-szczypiorkowego smaku. Ćwiartki z kurczaka ułóż na talerzu razem z ziemniakami i warzywami. Posyp szczypiorkiem. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Pomidory

Ziemniaki wczesne

Ser Mozzarella

125 g, Lactalis

Masło ekstra Mleczna Zagroda

200 g

Piwo Heineken

, 0,5 l, butelka zwrotna, Grupa Żywiec

Ćwiartka z kurczaka

Podobne przepisy