Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Ćwiartka zapiekana w sosie curry z kopytkami

75 min.
4 os.
480 kcal/os.
ok 4.10 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Czosnek

1 opak./3 szt.

Przyprawa Knorr

10-23 g, wybrane rodzaje*, Unilever

Sos sojowy House of Asia

150 ml, jasny, ciemny, De Care

Mleczko kokosowe House of Asia

400 ml, De Care

Kopytka

500 g, Henglein

Sok/Nektar Cappy

1 l, różne rodzaje, Coca-Cola

Ćwiartka z kurczaka

1 kg

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • przyprawa curry - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • mleczko kokosowe - 200 ml
  • kopytka gotowe - 1 opak.
  • cebula - 3 szt.
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
  • olej - 5 łyżek
  • kapusta kiszona - 300 g
  • Lista składników
  • marchew - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Curry, przyprawę do kurczaka, nieco soli i pieprzu wymieszaj z sosem sojowym i 3 łyżkami oleju. Obtocz mięso z każdej strony i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

2. 2 cebule pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Rozłóż równomiernie na mięsie. Przykryj i odstaw do lodówki.

3. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, odkryj i zalej mleczkiem kokosowym. Wstaw ponownie do piekarnika, ale już bez przykrycia i piecz jeszcze 15 minut.

4. Kopytka przygotuj według przepisu na opakowaniu. Kapustę odsącz z nadmiaru soku i posiekaj. Jeśli jest bardzo słona, opłucz ją w wodzie. 1 cebulę pokrój w piórka, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokrój w wąskie paseczki. Zalej 2 łyżkami oleju i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Udka polej sosem, podawaj z kopytkami i surówką. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy