Rolada drobiowa z papryką w sosie pomidorowym

20 min.
4 os.
480 kcal
6.65 zł/ os.

Składniki

  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g białego ryżu
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 100 ml śmietany kremowej
  • 30% świeża bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyj filet z kurczaka i rozbij go na cienki plaster.

2. Na rozłożony filet wyłóż pociętą w paski paprykę, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz tabasco. Zwiń w roladę, a następnie owiń folią aluminiową. Piecz 25 min w temperaturze 170 °C.

3. Ugotuj ryż. Wymieszaj go z 50 ml śmietany, 2 łyżeczkami kurkumy i sokiem z połowy pomarańczy.

4. Do garnka wrzuć pomidory z puszki, kilka listków bazylii, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj pozostałe 50 ml śmietany, sól i pieprz do smaku. Całość duś ok. 10 minut do uzyskania konsystencji sosu. Na talerzu połóż porcję ryżu. Roladę drobiową pokrój w 2-centymetrowe kawałki i połóż na ryżu. Całość polej sosem.

Przyrządzisz dzięki produktom

Papryka czerwona

Papryka żółta

Ryż Janex

biały długoziarnisty, 4x100 g

Sos Tabasco

Develey, 60 ml

Śmietana Lactalis

30%, 200 g

Filet z kurczaka podwójny

Podobne przepisy