Makaron z kurczakiem i brokułem

15 min.
4 os.
420 kcal/os.
6.20 zł/os.

Składniki

  • filet z kurczaka - 600 g
  • makaron - 250 g
  • mrożone różyczki brokuła - 1 opak.
  • ser żółty - 100 g
  • marchewka - 1 szt.
  • słonecznik łuskany - 50 g
  • przyprawa Vegeta - 1 łyżeczka
  • masło - 1/4 kostki
  • kostka rosołowa Knorr - 1/4 kostki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • por - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • liść laurowy - 2 szt.
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filet z kurczaka umyj i pokrój w paski.

2. Pora, paprykę oraz obraną marchewkę pokrój w cienkie paski. Podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Po 5 minutach dodaj rozmrożone różyczki brokuła, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę Vegetę, kostkę rosołową i posiekaną natkę pietruszki.

3. W osolonej wodzie ugotuj makaron według zaleceń producenta na opakowaniu. Upraż na suchej, rozgrzanej patelni pół opakowania słonecznika do zarumienienia ziaren.

4. Do mięsa i warzyw dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki. Smaż 2 minuty. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na makaron połóż mięso z warzywami i posyp wszystko uprażonym słonecznikiem oraz serem. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Brokuły

150 g, różyczki, Hortex

Marchew

Ser Gouda

250 g, porcjowany

Słonecznik Kresto

100 g, łuskany, Vog

Bulion Knorr

60 g, z kur, wołowy, Unilever

Makaron Lubella

500 g, różne rodzaje, Lubella

Przyprawa Vegeta

200 g, Podravka

Podobne przepisy