Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Egzotyczny gulasz wieprzowy z szynki

25 min.
4 os.
430 kcal/os.
6.30/0s.

Przyrządzisz dzięki produktom

Jogurt naturalny Zott

180 g

Marchew wczesna

Fix Knorr

39 g, 58,72 zł/kg, do potraw chińskich, Unilever

Papryka konserwowa

680 g, 5,43 zł/kg, Dawtona

Ryż Sarita

4 x 100 g, 4,72 zł/kg, biały, długoziarnisty

Olej Wielkopolski

1l, rzepakowy, Princes Polska

Napój Dr Witt

1 l, różne rodzaje, MWS

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości - 1/2 kg
  • fix do potraw chińskich - 1 opak.
  • marchewka - 1 szt.
  • papryka czerwona konserwowa - 1 opak.
  • biały ryż - 300 g
  • olej - 3 łyżki
  • papryka żółta - 1 szt.
  • czarnuszka - 2 łyżki
  • cebula czerwona - 2 szt.
  • szczypior - 1 pęczek
  • czosnek - 3 ząbki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyte mięso pokrój w paski, oprósz mąką i podsmażaj na oleju do uzyskania rumianego koloru (ok. 10 min).

2. Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie słupki, cebulę w piórka, a czosnek i szczypior posiekaj. Smaż chwilę na patelni.

3. Przygotuj gulasz. Fix do potraw chińskich wymieszaj z wodą, dodaj do mięsa i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć posiekane warzywa i duś kolejne 15 minut.

4. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przypraw go czarnuszką i szczypiorkiem. Na talerzu zrób kopczyk z ryżu (brzegi i dno kubka posmaruj oliwą, włóż ryż i dociśnij do brzegów, następnie lekko potrząsając, wysuń ryż na talerz). W oddzielnej miseczce podaj gulasz. Obok połóż warzywa. Smacznego!

Podobne przepisy