Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Grillowana szynka z warzywami

15 min.
4 os.
490 kcal/os.
5.60/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Cukinia

Chleb tostowy

500 g, 4,78 zł/kg, pszenny, Dan Cake

Przyprawa

6-10 g, 99,00-165,00 zł/kg, bazylia, oregano, koperek, Prymat

Majonez Familijny

250 g, 9,00 zł/kg, stołowy

Napój Coca-Cola, Fanta, Sprite

1 l, różne rodzaje, Coca-Cola

Jogurt naturalny Zott

180 g

Masło Lurpak

200 g, 34,95 zł/kg, klasyczne, Arla Foods

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości - 1 kg
  • cukinia - 1 szt.
  • suszona bazylia - 1 łyżka
  • suszone oregano - 1 łyżka
  • suszony koperek (lub świeży) - 1 łyżka
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • masło - 1/4 kostki
  • majonez - 1/2 szklanki
  • świeża papryka (dowolna) - 1 szt.
  • pomidor - 2 szt.
  • cebula biała - 1 szt.
  • przyprawa do grilla Knorr - 1 opak.
  • oliwa - 4 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • ketchup - 1/2 szklanki
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Szynkę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Dopraw solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano oraz przyprawą do grilla.

2. Pomidora, paprykę i cebulę pokrój w średniej wielkości cząstki, a cukinię w plastry. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.

3. Warzywa i mięso ułóż na ruszcie. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z posiekanym koperkiem i masłem. Ulubione pieczywo pokrój w duże kawałki, posmaruj masłem czosnkowym. Ułóż na ruszcie. Grilluj na średnim ogniu.

4. Przygotuj dip tysiąca wysp, mieszając ketchup i majonez. Do smaku dopraw go solą i pieprzem. Gdy będziesz grillować na średnim ogniu mięso, warzywa i pieczywo, odstaw dip, aby jego smak się przegryzł. Na talerzu ułóż kawałek szynki, obok połóż zgrillowane warzywa i pieczywo z masłem czosnkowym. Smacznego!

Podobne przepisy