Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kurczak curry ze słodkimi buraczkami

50 minut
4 os.
520 kcal
7.40 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z kurczaka podwójny

Cebula szalotka

250 g

Buraki czerwone

Ziemniaki obiadowe

2,5 kg

Mieszanka przypraw Kamis

różne rodzaje, 20-30 g

Miód wielokwiatowy

Sądecki Bartnik, 400 g

Jaja z wolnego wybiegu

Twoja Delicja, wielkość M, 10 szt.

Składniki

  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 6 cebul szalotek
  • 1 opak. przyprawy curry
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 200 ml śmietany kremowej 30%
  • 100 ml miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Pokrój kurczaka w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj posiekaną cebulę szalotkę, czosnek oraz curry. Duś całość 10 minut.

2. Obierz buraki i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je z miodem i cukrem, wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika na 15 min. Piecz w temperaturze 175 °C.

3. W tym czasie ugotuj ziemniaki. Gdy będą gotowe, wbij do nich 2 żółtka, dodaj masło i gałkę muszkatołową, a następnie ugnieć na purée.

4. Do uduszonego kurczaka dodaj śmietankę kremową i posiekaną natkę pietruszki (według uznania). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerz wyłóż ziemniaki, obok upieczone buraki i potrawkę z curry z kurczaka. Posyp natką pietruszki.

Podobne przepisy